Каталуня ще направи нов опит за упражняване на правото на самоопределение, заяви регионалният

...
Каталуня ще направи нов опит за упражняване на правото на самоопределение, заяви регионалният
Коментари Харесай

Властта в Каталуня готви нов референдум за независимост

Каталуня ще направи нов опит за " практикуване на правото на самоопределяне ", заяви регионалният водач Ким Тора в тирада пред локалния парламент, представен от осведомителните организации. Това на процедура значи провеждането на нов референдум за самостоятелност на региона. Тора произнесе словото на фона на нестихващите демонстрации срещу решението на Върховния съд в Мадрид от понеделник да изпрати зад решетките девет сепаратистки водачи поради опита за оповестяване на самостоятелност преди две години. Той обяви пред депутатите, че иска Каталуня да е самостоятелна от Испания до края на 2021 година Ким Тора се ангажира до пролетта на идната година да бъде направено предложение за така наречен Каталунска република. Мандатът на настоящия районен парламент изтича през декември 2021 година, напомнят организациите. Испанският министър председател Педро Санчес неведнъж е заявявал, че няма да позволи провеждането на допитване за самостоятелност в Каталуня и призовава за съблюдаване на конституцията. 

Демонстрациите на сепаратистите в цяла Каталуня, които блокираха съществени пътни артерии и летища, са придружени от съществени конфликти с полицията - в нощта против четвъртък протестиращите замеряха полицията с коктейли " Молотов ", камъни, киселина, бомбички, палиха коли и издигнаха барикади по улиците на огромните градове. Най-интензивни са митингите в районната столица Барселона. Поне  80 души, измежду които и 46 служители на реда, бяха ранени. 33-ма души са задържани. Каталунският водач Ким Тора сподели, че изказванията, че сепаратистите прибягват до принуждение, не дават отговор на истината. Според него измежду стачкуващите са се инфилтрирали хора, чиято цел е да подкопаят мирния облик на придвижването на самостоятелност. Точно те са отговорни за безредиците и офанзивите против представителите на органите на реда, които не стихват от понеделник насам. Каталунският водач прикани да спре насилието.  " Призовавам за успокоение. Движението за самостоятелност не е принудително и постоянно сме осъждали насилието. Не можем да допуснем произшествия като тези, които се случват по улиците. Няма причина или опрощение за подпалването на коли и всеки различен акт на вандализъм. Това би трябвало да спре неотложно. Протестите би трябвало да бъдат мирни и цивилен ", съобщи Ким Тора в тв послание.

Премиерът Педро Санчес също настоя за завършек на насилието, а опозицията го прикани да вземе твърди ограничения против безредиците. Испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка съобщи, че в Каталуня ще бъдат изпратени спомагателни полицейски сили, с цел да подсигуряват сигурността. За през днешния ден в Каталуня е планувана обща стачка.

940812 ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Българските жители да не подхващат без неотложна нужда пътувания до Каталуня, където се чака повишение на напрежението, предизвестиха от Министерство на външните работи в София. Оттам съветват постоянно пребиваващите в региона български жители или туристи да заобикалят регионите, в които се провеждат митинги. Генералното консулство в Барселона и посолството на страната ни в Мадрид наблюдават обстановката и са подготвени да оказват подпомагане при нужда.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР